WELKOM BIJ KLOMPENBELEVINGSCENTRUM GELRICA

Wij zijn klompenbelevingscentrum Gelrica, gelegen op het mooie platteland van het Achterhoekse Beltrum. In dit dorp tussen Groenlo en Borculo staat tevens de grootste klompenfabriek ter wereld.

Graag zouden wij als klompenbelevingscentrum de mensen kennis willen laten maken met de klomp, of de kennismaking hernieuwen. Voor veel ouderen zal het een herkenning uit de jeugdjaren zijn, voor kinderen een bijzondere ervaring in een tijd waarin alles draait om social media en games. Iedereen kan kennis maken met een product dat al ongeveer 800 jaar bestaat, maar naar alle waarschijnlijkheid zelfs ouder is. De kennismaking met de klomp zal zowel recreatief als educatief zijn. Dit doen we door d.m.v. filmmateriaal, het wandelen op het klompenbelevingspad (op klompen!), diverse spellen en workshops. Deze zijn verwerkt in de diverse arrangementen.

(Buitenlandse) toeristen zijn gek op de klompen, jaarlijks kopen zij miljoenen klompsouvenirs om mee naar hun thuisland te nemen en dat terwijl Nederlanders hebben een haat liefde verhouding hebben met de klomp en dat is jammer. De klomp is namelijk ons nationale erfgoed en staat als ambacht sinds 2013 op de culturele en immateriële erfgoedlijst van de Unesco. Dit geldt zowel het handmatig klompen maken als het machinale klompen maken. De klomp is een bijzonder product dat voor de makers ervan, zowel handmatig als machinaal, veel kennis van zaken en oefening vereist.

DE NAAM GELRICA

De naam komt van de gelijknamige populier, ontstaan rond 1850 in een bos tussen Lochem en Borculo. Het is een echt Achterhoeks exemplaar. In de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw groeiden deze populieren volop hier in deze streek. Van deze populier soort zijn vele paren klompen gemaakt. 
Nu zijn er van deze boom niet veel exemplaren meer.

Dit zijn wij en we hopen u eens te mogen begroeten!

Annemarie Schilderinck – van Druten
Directie.

Plaats een reactie

Gelrica stopt

Geachte bezoeker,

Helaas hebben wij moeten besluiten, per direct te stoppen met ons bedrijf. U kunt niet meer reserveren. Wij danken u voor alle mooie jaren.

Lieve groet,
Luc en Annemarie